General error Textpattern Error: Data too long for column 'page' at row 1 on line 95
Tag error: <txp:article_custom section="dari" category="video" limit="1"> ->  Textpattern Error: Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00' while parsing form None on page dari
Tag error: <txp:article_custom id="225"> ->  Textpattern Error: Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00' while parsing form None on page dari
Counter Narcotics Justices Center (CNJC): قاچاق قرص‌های روان‌گردان «ک» به کابل افزایش یافته است

قاچاق قرص‌های روان‌گردان «ک» به کابل افزایش یافته است

2018-07-28 tablet k

 

بررسی‌های مرکز عدلی و قضایی مبارزه با مواد مخدر و مسکرات نشان می‌دهد که قاچاق قرص روان‌‎گردان «ک» مشهور به «تابلیت ک» در پایتخت به گونه‌ی چشم‌گیری افزایش یافته است. بر بنیاد این بررسی‌ها هفت سال پیش، دو قرص روان‌گردان «ک» در کابل از نزد فروشند‌گان به دست آمده بود، اما امسال ۷۸۲۸ قرص «ک» از نزد قاچاق‌بران در پایتخت به دست آمده‌ است.

به نقل طلوع‌نیوز، بر این اساس، در جریان این هفت سال، نزدیک به ۱۷ هزار  قرص «ک» به پایتخت وارد و ضبط شده است.

به گفته‌ی مسئولان مرکز عدلی و قضایی مبارزه به مواد مخدر و مسکرات، این قرص‌های روان‌گردان که به صورت آزمایشگاهی و با فرمول‌های کیمیاوی تهیه و به افغانستان وارد می‌شوند، نوع جدیدی از اعتیاد را در میان جوانان معرفی کرده‌اند.

آنان می‌گویند در قانون مبارزه با مواد مخدر، قاچاق این مواد جرم پنداشته شده است.

احمدخالد موحد، سخنگوی این مرکز گفت: «مجازات انتقال ده گرام «تابلیت ک» معادل مجازات انتقال یک کیلوگرام هیرویین در قانون تصحیح شده است.» مسئولان آزمایشگاه مرکز عدلی و قضایی مبارزه با مواد مخدر و مسکرات، مصرف قرص روان‌گردان «ک» را برای صحت فزیکی و روانی مصرف‌کننده «ویران‌گر و کشنده» می‌دانند.

به گفته‌ی آنان، کاهش بینایی، بی‌خوابی، اختلالات عصبی و آسیب‌های پوستی از پیامدهای مصرف این قرص روان‌گردان استند.

خالد نبی‌زاده، مدیر آزمایشگاه مرکز عدلی و قضایی مبارزه با جرایم و مسکرات می‌گوید که در ترکیب این قرص‌های روان‌گردان چندین ماده مشمول متیل دی اکسی‌آمفتامین (MDMA)  وجود دارد که حالت روحی و روانی مصرف‌کننده را تغییر می‌دهد.

او افزود: « استفاده‌ی متیل دی اکسی‌آمفتامین باعث پوکی استخوان‌ها و شکنندگی آن‌ها، کم‌اشتهاشدن و از بین رفتن خواب می‌شود.» این قرص‌های روان‎گردان با داروهای مصرفی دیگر از کشورهای همسایه به کشور قاچاق می‌شوند.

وزارت صحت عامه می‌گوید که ۱۵ درصد داروها به گونه‌ی قاچاقی به افغانستان وارد می‌شوند. فیروزالدین فیروز، وزیر صحت عامه می‌افزاید که تا کنون بیش از ۱۵۰۰ گونه دارو در کشور وجود دارد که نزد این وزارت روند ثبت آن‌ها تکمیل نشده است که آیا صادرکردن چنین داروهایی مجاز است یا نه. آقای فیروز گفت: «یک تعداد شفاخانه‌ها و دواخانه را ما مسدود کردیم، اما پس از مراجعه‌ی ما دوباره باز شد، با وجود آن‌که ما یک تعدادشان را به سارنوالی معرفی کردیم.»

در همین حال، شماری از پزشکان می‌گویند که «سودوا فدرین»، از ماده‌هایی است که در ترکیب قرص‌های روان‌گردان «ک» استفاده می‌شود و فروش خالص چنین مواد غیرقانونی است.

اما مدارکی که به طلوع‌نیوز رسیده‌ است، نشان می‌دهد که وزارت صحت عامه اجازه‌ی واردکردن ۱۲۰۰کیلوگرام سودوافدرین را به شرکت «قیس توفیق» – یکی از شرکت‌ها واردکننده‌ی دارو – داده است.

شایعاتی وجود دارد که این شرکت، به گونه‌ی خالص این مواد را به فروش می‌رساند، اما مسئولان این شرکت می‌گویند که تا کنون ۱۲۵ کیلوگرام این مواد را در تولید بیش از دو صد هزار شربت به ‌کار برده‌اند.

مسئولان مرکز عدلی و قضایی مبارزه با جرایم و مسکرات می‌گویند با وارد کردن مواد ترکیبی قرص «ک» به کشور، احتمال تولید این قرص نیز در داخل کشور افزایش می‌یابد.

۸ صبح